بیوگرافی رئيس عمومی
زندگینامۀ معاون سرمحقق دکتور عبدالظاهر شکیب، سرپرست ریاست عمومی اکادمی علوم افغانستان
دکتور عبدالظاهر شکیب فرزند محمد امین در سیزدهم حمل سال ۱۳۵۶ در قریه حاجی زرغون ولسوالی دشت ارچی ولایت کندز دیده به جهان گشود. موصوف اصالتاً از ولسوالی دانگام ولایت کنر میباشد.
آموزش و تحصیلات:
دکتور شکیب آموزشهای ابتدایی را تا صنف ششم در دیار مهاجرت در مکتب حضرت عمر فاروق «رض» واقع تور قلعه جندول ضلع کوزه پشتونخوا فراگرفته و درسال ۱۳۷۱ هـ ش، از لیسه شهید مولوی حبیب الرحمن فارغ بهسویه بکلوریا، فارغ شده است.
دکتور شکیب در سال ۱۳۷۲ شامل پوهنځی زبان و ادبیات پوهنتون ننگرهار گردیده و در رشته زبان و ادبیات پشتو تحصیلات تخصصی اش را آغاز نمود. اما عدم مساعد بودن شرایط سیاسی- اجتماعی آن زمان، باعث گردید که وی نتواند آخرین سمستر تحصیلی اش را تکمیل نماید، لیکن در سال ۱۳۸۱ با فراهم شدن شرایط فراگیری تحصیلات، وی دوباره به ادامه تحصیل پرداخته و در آن سال باکسب درجه عالی از پوهنتون یاد شده به سویه لیسانس فارغ گردید.
ایشان در سال ۱۳۸۴پس از سپری نمودن آزمون تخصصی، شامل برنامه ماستری زبان و ادبیات پشتوی پوهنتون کابل گردیده و در سال ۱۳۸۶ با کسب درجه عالی برنامه ماستری را موفقانه به پایان رسانید. وی که فراگیری علم و دانش را یکی از ضروریات مهم زندگی خود و جامعه اش میپنداشت، درسال ۱۳۹۳ خورشیدی شامل برنامه دکتورای پوهنتون پشاور گردید و در سال ۱۳۹۷ پس از دفاع موفقانه از پایان نامه دوره تحصیلیاش توانست به کسب بلندترین درجه تحصیلی(دکتورا) از پوهنتون یادشده گردید.
وظایف و مسئولیتها:
دکتور شکیب افزون بر اینکه در بخش زبان و ادبیات پشتو یکی از متخصصین و اندیشمندان نیک نام و موثر خوانده میشود، سمتهای مختلفی را در اکادمی علوم افغانستان از شانزده سال بدین سو با کمال صداقت و موثریت بهپیش برده، که به شماری از آنها اشاره میگردد: وی در سال ۱۳۸۳ منحیث عضو علمی مرکز بین المللی تحقیقات پشتوی اکادمی علوم افغانستان تقرر حاصل نموده و در سال ۱۳۸۴ بهصفت آمر انستیتوت تألیف و ترجمه مرکز یادشده ارتقا نمود. موصوف از سال ۱۳۸۶ الی ۱۳۹۰ مسند منشی علمی مرکز بین المللی تحقیقات پشتو را عهده دار بود و از سال ۱۳۹۲ الی میزان سال ۱۳۹۷ بهعنوان رییس اطلاعات و ارتباط عامه اکادمی علوم ایفای وظیفه نموده است. مقام عالی ریاست جمهوری با توجه به پیشینه موفق کاری موصوف در سمتهای ذکر شده بر مبنای حکم شماره ۱۳۸۵ مورخ ۱۱/۷/۱۳۹۷، ایشان را منحیث سرپرست ریاست عمومی اکادمی علوم گماشته و از آن زمان تاکنون از این جایگاه به جامعه علمی کشور خدمت مینماید.
جایگاه و فعالیتهای علمی:
رتبه علمی دکتور شکیب معاون سر محقق است و در آینده نزدیک از پروژه علمی خویش برای کسب رتبه علمی سرمحقق دفاع مینماید. وی نخستین محصل مقطع دکتورا در پوهنتون پشاور بود که توانست عضویت هیأت تحریر ژورنال علمی پوهنتون یادشده را کسب نماید. از دکتور شکیب دهها عنوان مقاله علمی- تحقیقی در نشریات معتبر ملی و بین المللی نظیر مجلۀ کابل، تکتو، پشتو، پیوتاج، جریدۀ زیری، عرفان، صلح، کونړ غږ ، مجلۀ سنځله، لمبه، کندهار، لوپټه به چاپ و نشر رسیده که مورد توجه علاقمندان زبان و ادبیات واقع گردیده است.
افزون بر آن، ایشان با اشتراک و تلاش عدهیی از همکاران، در نگارش، چاپ و نشر قاموس تشریحی پشتو ـ پشتو، قاموس پشتو « زاهد »، قاموس انگلیسی ـ پشتو، دایرة المعارف آریانا و در آماده سازی کلیات خوشحال خان ختک نیزسهم داشته است.
موصوف که به زبانهای پشتو، دری، انگلیسی و اردو تسلط کامل دارد، در دهها کنفرانسها و سیمینارهای متعدد ملی و بین المللی منحیث سخنران اشتراک نموده و توانسته است که نمایندگی شایسته از جایگاه علمی- فرهنگی افغانستان نماید.
افتخارات:
دکتور شکیب باتوجه به فعالیتهای علمی- تحقیقی که در حوزه زبان و ادبیات داشته از سوی نهادهای معتبر ملی و بین المللی مفتخر به کسب تندیسها، تقدیرنامهها و ستایشنامهها گردیده است. وی بر اساس حکم شماره۱۶۳ مورخ ۲۶/۱۲/۱۳۹۴ مقام عالی ریاست جمهوری موفق به اخذ نشان عالی دولتی علامه سید جمال الدین افغانی نیز شده است.